Materiaali-info

Titiduun tärkeimpinä peruspilareina ovat ekologiset arvot ja materiaalien uusiokäyttö. Titiduu luo uniikkeja, ajattomia sekä ekologisia koruja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Jo tuotesuunnittelussa pyritään varmistamaan, että tuote kestää sekä ilahduttaa käyttäjäänsä vielä vuosienkin päästä.

Ekologiset arvot näkyvät myös yrityksen pakkaus- ja postitusmateriaaleissa. Käytössäni on vain ekologisia FSC® -sertifioituja korurasioita sekä pakkauspaperia. Postitusmateriaaleina saatan käyttää osittain myös kierrätysmateriaalia; puhtaita, mutta aiemminkin paketeissa kulkeneita pahveja ja pehmusteita. Ajattelen, että pienilläkin valinnoilla on suuri vaikutus. 

Alla tarkempaa kuvausta Titiduun käyttämistä materiaaleista.


Keramiikkakorut

Keramiikka ja saven työstäminen on ollut elämässäni läsnä lapsesta saakka. Keramiikkakorujeni materiaali on posliinisavea. Korut poltetaan kestäviksi 1220 asteessa, mutta ne eivät silti kestä kovaa käsittelyä (esim. voimakasta taivuttelua tai laattalattialle pudottamista) ohuutensa vuoksi. 

Keramiikkakoruissa koukut tai tapit ovat aina ruostumatonta terästä. Koristeosat ovat yleensä messinkiä. Korut ovat todella ohuita, eivätkä näin ollen tunnu korvissa painavilta. Yksi korvakoru painaa noin 2-3g.

Keramiikkakorujen erät ovat pieniä ja jokainen koru koristellaan käsin, joten korupari on aina uniikki. Keramiikkakorut koristellaan tai lasitetaan vain etupuolelta. Korupari pyritään tekemään keskenään aina mahdollisimman samanlaiseksi. Huomioithan siis, että ostamasi korvakorupari ei ole täsmälleen samanlainen kuin mallikuvassa.


Nahkakorut

Titiduun nahkakorujen materiaalit ovat muutamaa glitteriä lukuunottamatta kierrätettyjä tai toisen käsillätekijän ylijäämää. Valitsen materiaaliksi vain puhdasta tai puhdistettavissa olevaa nahkaa. Osan materiaaleista olen löytänyt kirpputoreilta, osa taas tulee esimerkiksi muita nahkatuotteita valmistavilta yrityksiltä tai paikallisilta verhoilijoilta. Valitsemasi korvispari on siis voinut olla edellisessä elämässään laukku, huonekalu tai vaikkapa verhoilumallipala. Käsissäni ne saavat uuden elämän kauniina koruparina!

Saatavilla oleva materiaali määrittelee sen, millaisia koruja Titiduulla on tuotannossa. On ihan huikeaa tehdä mahtava materiaalilöytö ja ideoida se korvakoruiksi. Kun jokin tietyn värinen nahkapala loppuu, ei samaa välttämättä saakaan enää mistään lisää. Näin ollen koruerät ovat pieniä ja jotkin väriyhdistelmät saattavat myydä loppuun nopeastikin.

Nahka on todella kevyt luonnonmateriaali, jossa näkyy elämän jäljet. Tämän vuoksi koruparissa saattaa näkyä esimerkiksi uomia tai kohoumia. Nahkapalojen naarmuisia tai isompia häiritseviä pintakuvioita vältetään korujen leikkausvaiheessa. 

Nahalle on ominaista värisävyjen ja tummuusasteiden vaihtelu, joskin korupari pyritään tekemään keskenään aina mahdollisimman samanlaiseksi. Huomioithan kuitenkin, että koska jokainen korupari on uniikki, ostamasi korvakorupari ei ole täsmälleen samanlainen kuin mallikuvassa.

Kaikissa nahkakoruissa koukut tai tapit ovat ruostumatonta terästä.


Kierrätysmuovikorut

Kierrätysmuovikorujen materiaalina käytetään lähinnä elintarvikekäytössä olleita pantittomia pullo- ja pakkausmuoveja. Muovi putsataan hyvin ennen käyttöä ja sitä muovataan haluttuun muotoon lämmön avulla. Kierrätysmuovikoruissa yhdistyy mahdollisuuksien mukaan myös muita kierrätysmateriaaleja, kuten nahkaa ja kierrätyshelmiä. Kierrätysmuovikorut ovat joko uniikkeja yksittäisiä kappaleita tai pieniä eriä.

Kaikissa kierrätysmuovikoruissa koukut tai tapit ovat ruostumatonta terästä.


Korkki

Luonnonkorkista valmistetut korut ovat höyhenenkevyitä. Korkkikangas on ohutta ja sen päällipuoli on korkkia ja tausta verkkomaista kangasta. Korkkikangas on hankittu uutena ja materiaali on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä. 

Kaikissa korkkikangaskoruissa koukut tai tapit ovat ruostumatonta terästä.